vraag over de thuiszorg

  • Yolanda

    Hallo allemaal,

    Ik ben een eerste jaar HBOV- er en moet nu een werkstuk voor school maken over de thuiszorg. Nou heb ik een vraag waar ik in mijn boeken geen antwoord op kan vinden. Ik hoop dat iemand op deze site het antwoord op mijn vraag weet…

    De casus gaat over een 40 jarige vrouw die kanker heeft en bestraald wordt. Ze is getrouwd en heeft 3 jonge kinderen. Door de bestraling is ze erg moe en kan ze het allemaal niet zo goed aan thuis en daarnaast heeft ze ook veel vragen over haar ziekte. In het ziekenhuis wordt haar aangeraden om de thuiszorg in te schakelen.

    Nu is de vraag;

    Welke informatie over deze mevrouw moet een verpleegkundige in de thuiszorg weten voordat ze daar op bezoek gaat en hoe komt ze aan deze informatie?

    (via het ziekenhuis of het RIO of via een andere manier??)

    Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden,

    Alvast bedankt!

  • claudia muntenaar

    Ik zal proberen om je te helpen. Ik ben zelf wijkverpleegkundige.

    Als deze mevrouw hulp wilt van de thuiszorg, dan zal eerst duidelijk moeten zijn welke hulp zij wil en of ze daarvoor in aanmerking komt.

    Daarvoor moet deze mevrouw eerst het RIO bellen.Deze zal een afspraak maken met mevrouw om de thuissituatie te bekijken, de toestand van mw. in kaart te brengen en de zorgbehoefte te inventariseren.Deze gegevens worden besproken door de indicatiecommissie waarna er een zorgadvies wordt vastgesteld.

    Al deze gegevens worden in een indicatiedossier naar een thuiszorgteam in de regio van mw. gefaxt. In zo'n dossier staan alle gegevens van deze mw. vermeld. Zoals de persoonsgegevens, ziektebeeld, behandeling, prognose, lichamelijke toestand, geestelijke toestand…eigenlijk alle gegevens die je verzameld met een verpleegkundige anamnese(de 11 gezondheidspatronen van Gordon) Er staat ook in welke zorg er ingezet moet worden en door welk deskundigheidsniveau de zorg leverd moet worden.

    Bijvoorbeeld;begeleiding ziektproces->3 uur per week->verpleegkundige

    Dus eigenlijk kan de verpleegkundige alle nodige gegevens over deze mw. vinden in het indicatiedossier van het RIO. Dat is haar uitgangspunt. Wanneer zij haar eerste bezoek doet bij deze mw. zal ze verifieren of de gegevens als zodanig kloppen en afspraken maken over de verdere zorgverlening afgestemd op de mogelijkheden van Mw. maar ook op die van de thuiszorg. Het komt vaak voor dat de thuiszorg, in dit geval de wijkverpleging, de geindiceerde zorg van bijvoorbeeld de 3 uur per week niet kan leveren door personeels gebrek e.d. Mw. zal dan op de wachtlijst komen.

    Ik hoop je zo geholpen te hebben, je mag altijd nog vragen stellen

    DOEII