is ontwikkeld door FNV Bondgenoten. Deze handgreep is in grote lijnen een ‘vertaling’ van de resultaten van de officiële formule in gewone-mensen-taal.
Op basis van deze norm en van ervaringen met praktijksituaties hanteert FNV Bondgenoten de volgende, praktische vuistregel :
Boven de 26 graden is er sprake van extra belasting; dan moet overleg plaatsvinden over mogelijke maatregelen zoals koele ruimtes om te pauzeren, extra ventilatie, e.d.
Voor (zittend) kantoorwerk geldt een maximum temperatuur van 30 graden.
Voor licht werk geldt een maximum temperatuur van 28 graden.
Voor intensief werk geldt een maximum temperatuur van 26 graden, mits er een voelbare luchtstroom is - anders maximaal 25 graden.
Voor zeer intensief werk is de maximum temperatuur 25 graden met een voelbare luchtstroom, 23 graden zonder luchtbeweging.
Als de temperatuur boven het maximum uitkomt moet alles gedaan worden om de belasting zo laag mogelijk te houden:
- korter werken
- zo kort mogelijk aaneengesloten werken
- pauzeren in koele ruimtes
- aangepaste kleding
- extra ventilatie
- veel (sportdrank) drinken
- luchtkoelingstechniek installeren voor een meer structurele aanpak.
dit zijn de richtlijnen maar als je dit werk doet weet je dat je ook onder deze omstandigheden moet blijven werken aangezien je met mensen werkt. je kan mensen niet laten zitten. denk tijdens deze hitte ook aan andere zaken rondom de clienten. drinken en eten ze genoeg? parasol in de tuin. extra verschoonbeurt van de vuilnisbak (maden) en het bed (zweten). niemand verwacht dat je de keukenkasten uit gaat soppen met dit weer maar de gangbare zaken zijn goed te doen zoals wc, badkamer en keuken/gastoestel.