zorg rondom overlijden

  • frans

    Deze zorg geven is iets wat ik ontzettend graag doe en wat door de patient en de familie ontzettend gewaardeerd wordt. (ik heb het over de hulp vlak na het overlijden zoals het samen verzorgen van de overledene, contact leggen met de huisarts, de eerste contacten leggen met de uitvaartverzorger enz), achteraf geeft de familie bijna altijd aan dat ze niet zouden weten hoe ze dat zonder mijn hulp hadden moeten doen.

    Ik ben van mening dat het heel goed kan zijn als er in een derglijke situatie iemand aanwezig is die de patient goed gekend en ook verzorgd heeft en die de familie ook kent, of die zich ontzettend goed in de situatie in kan leven en die dan het hoofd “koel” kan houden en op een uiters discrete wijze de touwtjes in handen kan nemen en een soort van regiefunctie kan hebben zodat de familie ook toekomt aan het hebben van verdriet, het tonen van emotie en het nemen van afscheid. juist het in alle rust (zorg ik voor) en in saamhorigheid en aanwezigheid van de mensen die de overledene dierbaar waren de overledene verzorgen en aankleden kan ontzettend goed zijn voor de rouwverwerking achteraf, die begint op dat punt en als dat goed verloopt dan is er al een goede start gemaakt hiermee. uiteraard is het heel hard en confronterend om met een dood lichaam te moeten worden geconfronteerd maar de dood wordt letterlijk tastbaar en ondanks dat dat heel erg hard is is het een hele belangrijke schakel in het rouwproces vind ik.

    Op deze manier werken is niet iets wat je kunt leren of waar een boek of een protocol voor is, je kunt ook niet uitleggen aan collega's hoe ze zo iets moeten doen, je kunt het of je kunt het niet, ik denk dat het een soort natuurlijke gave is en als je die gegeven is dan moet je er zeker gebruik van maken als je dat kunt.

    Tot zover deel 1 van mijn relaas, want het probleem is juist dat de werkzaamheden of de hulp tijdens of meteen na het overlijden iets is wat als verzorgende zijnde niet tot je takenpakket behoort (ik praat nu over de thuissituatie).

    Tijdens het ziektebed van de patrient kunnen en mogen wij alle mogelijke specialistische hulp geven die maar nodig is, van begeleidingsgesprekken tot technologische zorg, huisbezoeken, lichamelijke verzorging en ga zo maar door. Als verzorgende doe je alles wat in je vermogen ligt om het de stervende en zijn familie ondanks alles toch zo comfortabel mogelijk te maken zodat de laatste dagen zo waardig mogelijk verlopen.

    Op een gegeven moment dan overlijd de patient en ga je uit fatsoen een paar dagen later langs om te condoleren en wat spulletjes op te halen, soms ga je ook nog naar de uitvaart toe.

    In de periode daarna probeer je in te schatten of er rouwbegeleiding nodig is. Als dit zo is dan zorg je dat die gegeven wordt of je zorgt dat de nabestaanden ergens anders hiervoor terrecht kunnen.

    Maar inmijn beleving zit er een heel groot en belangrijk gat, nl wat ik hierboven beschreven heb en net dat gat mogen en kunnen wij (officieel) niet opvullen terwijl dat o zo ontzettend belangrijk kan zijn.

    Dit wordt voor mij steeds meer een soort van grenzeloze ambitie waarin ik heel vastberaden ben dat er ooit een dag zal komen dat dit ook een van de “diensten” wordt die een (thuis)zorg organisatie wordt.

    Ik ben razend benieuwd of er collega's zijn die mijn mening kunnen of willen delen, maar ook van mensen die dit juist niet kunnen wil ik wel horen waarom.

    En wat vinden jullie sowieso van mijn mening over dit alles??

    Het is een onderwerp waarover ik ondanks dat het “de dood” is heel enthousiast kan zijn (alhoewel dat dan weer de verkeerde woordkeuze is maar toch….) en waar ik nog vele pagina's op het internet mee zou kunnen vullen.

    Dus….brand maar los zou ik zeggen!

  • regina

    De zorg die jij zou willen geven kun je eigenlijk alleen maar geven als je aanwezig

    bent bij het overlijden van de client zelf, misschien moet je erover nadenken om

    s`nachts te gaan waken bij terminale patienten.Wil je echt overledenen de laatste

    verzorging geven, daar komen meestal speciale verzorgende voor via het uitvaart bedrijf, zelf werk ik nu in de thuiszorg maar hiervoor werkte ik in instellingen, voor het afleggen van overleden patienten kwam dan een speciale verzorgende van buiten de instelling,die hebben hier een opleiding voor gehad maar als de familie het goed vond mocht je soms wel helpen.

  • frans

    Maar ik vind juist dat die laatste verzorging en het opvangen en begeleiden van de familie vlak na het overlijden ook tot het standaard pakket van de thuizorg zou moeten horen. Dit is iets wat ik regelmatig doe en wat iedere keer weer tot dezelfde positieve reactie's leid. iedere keer weer is de familie uiterst tevreden en geven ze aan dat ze niet geweten hadden wat te doen als ik er niet geweest had. (uiteraard was dan ook wel alles goed gekomen maar het zegt wel iets over hun beleving van het een en ander).

    Uiteraard bergijp ik wel dat mijn “wens” iets is wat op dit moment niet tot de mogelijkheden behoort maar dat wil niet zeggen dat dat in de toekomst niet anders zou kunnen zijn. Mischien zou het wel mogelijk zijn om een soort van “pilot” te beginnen om te kijken of zoiets uit te bouwen is tot een structureel iets.

    Voor mijzelf ben ik er van overtuigd dat het een en ander mogelijk moet zijn, nu is het alleen nog aan mij om daar anderen ook van te overtuigen.

  • sandraB

    hallo frans,

    ik eheb je bericht gelezen en ben heel positief hoor en ik vind dat je heel goed gehandeld heb ,hastikke goed van je hoor ,ikzou het op die zelfde manier ook doen ,maar helaas mijn taak nog niet,maar als ik die mogelijkheid wel zou hebben zal ik dit zeker doen ,en voor de familie lijkt het me ook heel fijn ,je heb toch al die tijd deze mevr of meneer verzorgdt,en ik vind het eigenlijk heel logisch dat je dit doet zo denk ik hoor ,maar ja je moet wel de juiste functie hebben ,

    dus ik ben heel positief en vind het heel goed van je