Nou,Den Haag weet het wel te brengen,horen jullie dit ook bij de clienten wat ze moeten gaan betalen..ze kleden de oudere mensen gewoon uit..waar dit heen moet? Hebben jullie ook al reacties vernomen!!!
Vandaag ben ik op 2 adressen geweest. De mensen waren beide enorm geschrokken.
Ze denken erover om minder uren zorg aan te gaan vragen omdat het allemaal te duur gaat worden.Kunnen we waarschijnlijk bij meerdere adressen weer achter de feiten aan gaan lopen. Vaak is 1x per 2 weken (o.i.d.) echt te weinig om goed werk te leveren.
Uiteindelijk misschien toch weer banenverlies?
Het is wel triest hoor !
Voor alle partijen.
Debbie
Dus bij jullie is het ook al aan de gang,Persoons gebonden budget dachten de mensen er ook al aan maar die worden ook aangepakt..zeggen ze in Den Haag ga maar naar de bijstand…
Men wil de wachtlijsten gaan verkorten,dus de mensen die het hardste de hulp nodig hebben nemen geen hulp meer..en zich dan afvragen hoe het komt dat er zoveel collega's thuis zitten met rugklachten.Eerst zien of het wel doorgaat,is hier helemaal niks tegen te doen??
Hoi Ingrid !
Ben niet werkzaam in de thuiszorg, maar wel een client van de thuiszorg die alles redelijk goed bijhoudt wat de veranderingen voor de eigen bijdrage van 2004 betreft.
Het heeft er op het moment alle schijn van dat de huidige aangekondigde verhoging van de eigen bijdrage ook daadwerkelijk ingevoerd zal worden. De 2de Kamer is met kerstreces gegaan en tijdens het laatste debat met de Minister President dat door de SP was aangevraagd liet de MP weten dat er wat hem betreft verder geen veranderingen meer zullen worden aangebracht of meer tegemoetkoming naar de wat hogere inkomens. Het komt er dus op neer dat de eigen bijdrage vanaf 1-1-2004 inderdaad 11,80 euro per uur zal zijn. Wel is er toegezegd dat er een compensatie voor de hogere eigen bijdrage zal worden gegeven via belastingteruggave na invullen van het belastingformulier. Maar er is nog niets concreets aangegeven hoe hoog die teruggave dan zou kunnen zijn en of ook de mensen die in de bijstand zitten daarvan kunnen profiteren. (Mensen in de bijstand moeten namelijk het volledige bedrag wat ze ontvangen via belastingteruggave afstaan aan de bijstand-verstrekker)
Of hier nog wat aan te doen is ? Ik vrees het niet. Dit kabinet heeft weinig oog voor de sociale kant of de gevolgen van een dergelijke maatregel. 8% koopkracht inleveren schijnt dit kabinet heel normaal te vinden. Dat dit in de praktijk neerkomt op 13 a 15 % van het netto-maandinkomen daar gaan ze ook totaal aan voorbij. Voor nog maar weinig mensen zal de thuiszorg betaalbaar blijven.
Voor de laagste inkomens gaat een maximale eigen bijdrage van 16 euro per 4 weken gelden. Als een client dit niet kan opbrengen kun je die doorverwijzen naar de Bijzondere Bijstand. (Per gemeente liggen de regels op dat gebied anders, eigen beleid.)
Wat het PGB betreft. Ik heb al van verschillende mensen die een PGB hebben vernomen dat zij straks met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 het hogere bedrag van de eigen bijdrage moeten verrekening (lees: bijbetalen) zodra de indicatiestelling van dat jaar afloopt. Dit kan betekenen dat mensen halverwege het jaar ineens een stevige rekening gepresenteerd krijgen om het te weinig betaalde bedrag voor de eigen bijdrage aan te vullen. Iedereen die nu een PGB aanvraagt krijgt te maken met het PGB nieuwe stijl. Op www.pgb.nl staat deels uitgelegd wat die veranderingen inhouden. Of overstappen naar een PGB echt zin heeft durf ik te betwijfelen. Wanneer de ingehuurde hulp goedkoper is dan het bedrag dat via een PGB verstrekt wordt dan kan dat overgebleven geld worden aangewend voor de eigen bijdrage. Echter dit veroorzaakt een rechtsongelijkheid t.o.v. clienten die hulp in natura van thuiszorgorganisatie's ontvangen. Het is dus nog maar de vraag hoe lang die situatie gehandhaafd zal blijven.
Mensen die de eigen bijdragen in 2004 niet meer kunnen betalen en daardoor de hulp volledig of deels opzeggen raad ik momenteel op het volgende aan:
"Zeg de hulp niet alleen telefonisch bij je zorgleverancier !!!
Zorgleverancier:
Stuur een brief naar de zorgleverancier met de uitleg waarom je de zorg vermindert danwel opzegt. Leg daarbij ook uit dat er geen sprake is dat je zelf vervangende hulp hebt gevonden. (Bijv. in de vorm van mantelzorg). Alleen op die manier kun je er voor zorgen dat de indicatiestelling voor de toekomst eventueel behouden blijft.
CAK-BZ:
Stuur een brief naar het CAK-BZ (College voor zorgverzekeringen, Postbus 320, 1110 AH Diemen). Leg daarin uit dat de eigen bijdragen voor jou onbetaalbaar zijn geworden en dat daardoor het continueren van de zorg financieel onmogelijk gemaakt wordt. Vraag om bijv. handhaving van de eigen bijdrage zoals die in 2003 werd gehanteerd (4,60 euro per uur), danwel een maximale eigen bijdrage die gelijk staat aan het bedrag dat je in 2003 per periode moest betalen. Dien in ieder geval een verzoek om de eigen bijdragen te verminderen per periode zodat de zorg betaalbaar blijft. Dan moeten ze in ieder geval je verzoek in overweging nemen. Leg ook aan het CAK-BZ uit dat er geen sprake is dat je zelf vervangende hulp hebt gevonden en dat je geen directe oplossing hebt voor het wegvallen van de hulp (bijv. fam./vrienden die nu al veel helpen en niet nog meer kunnen helpen dan ze al doen)."
Op het forum van het CDA ben ik een discussie gestart over de nieuwe eigen bijdrage voor thuiszorg voor 2004. Aangezien jullie net zo goed met de veranderingen te maken hebben zou het prettig zijn wanneer jullie ook mee doen aan die discussie. Misschien dat het CDA dan eindelijk ook in gaat zien dat de veranderingen te grote gevolgen heeft voor de zorg en het personeel dat die zorg verleend. Alvast bedankt !
Forum CDA website: http://afdelingen.cda.nl/debat/list.php?f=39
Die 11.80 per uur eigen bijdrage, dat klopt niet.
Zover ben ik al.
Geen paniek, ik ga nog even lezen. Op consuminder was er ook een vraag over.
Trouwens, met een PGB ben je geheel vrij om de zorgverlener te kiezen die jij wilt.
Dat hoeft echt de Thuiszorg niet te zijn. Dat kan zelfs je dochter, je buurvrouw zijn.
Net wie jij wilt. Eigen bijdrage speelt dan ook niet.
Gr. Margriet.
hallo allemaal, hierbij even de formule zoals het CAK gat rekenen:
je neemt 15% van je verzamelinkomen, per jaar.
dat deel je door 13, omdat er 13 periodes zijn waarin wordt afgerekend.
van dit bedrag trek je per periode 140 euro af, en dit is per persoon. dus als je al;s echtpaar thuiszorg krijgt bijvoorbeeld de een verzorging en de ander huishoudelijke zorg, dan kun je 2 x 140 euro aftrekken.
een rekenvorbeeld:
jaarsalaris 30.000 euro
15%=4500 euro : 13=346.15
346,15 -140 = 206,15 is de maximale bijdrage per maand. het zal wel meer zijn dan dat mensen nu betalen, maar gelukkig minder dan Herminez heeft berekend.
ik hoop dat je hier iets mee kunt, succes!
Ik heb dit even geplakt van de consuminderpagina. Met dank aan jannie, die dit geplaatst had. Hoop dat het allemaal iets duidelijker wordt???
Gr. Margriet.
Hoi Margriet !
Het CAK-BZ heeft alle clienten van de aangesloten organisatie's officieel op de hoogte gesteld van de eigen bijdrage voor 2004. Die is officieel op 11,80 euro vastgesteld.
Het enigste wat nog niet is vastgesteld is de compensatie in de vorm van belastingteruggave.
Wat betreft eigen bijdrage voor het PGB. Dat is dus weldegelijk het geval. Het zou wel heel erg raar zijn wanneer je voor zorg in natura wel eigen bijdrage dient te betalen en voor dezelfde soort zorg via het PGB niet. Wat het verschil maakt is dat je zelf hulp in kunt huren (inderdaad hoeft dat niet via een thuiszorgorganisatie te zijn, maar over elk uur zorg dat je uitkeert aan iemand die zorg heeft verleend dient de eigen bijdrage betaald te worden) en dat je die hulp via het Persoons Gebonden Budget kunt uitbetalen. Als je aan het eind van de rit minder hebt uitgegeven dan wat je beschikbaar hebt in het budget dan wordt dat verrekent met de eigen bijdrage. (Die eigen bijdrage is tot op heden gelijk aan die van de thuiszorg, dus 4,60 euro per uur.) Tot 2004 krijgen mensen met een PGB ook nog een deel vrijbesteedbaar bedrag dat onderdeel is van het PGB. Over dat bedrag hoeven ze geen verantwoording af te dragen en kan dus overal aan besteed worden, de bedoeling is wel dat dit natuurlijk aan zorg besteed wordt. (kan dus ook aangewend worden om de eigen bijdrage mee te verrekenen). Er zijn mensen die zo goedkoop hulp in kunnen huren dat zij geen eigen bijdrage zelf meer hoeven aan te vullen en daarvoor het budget aan kunnen wenden.
In 2004 zullen ook de PGB'ers te maken krijgen met de hogere eigen bijdrage voor de zorg. Echter, op dit moment is voor hen nog niet duidelijk hoeveel dat precies is omdat ook daar gewacht moet worden op de belastingdienst die die cijfers vrij moet geven van het fiscale inkomen.
Het CAK-BZ hanteert inderdaad de formule die jij in je andere posting hebt aangegeven. Echter de 140 euro mag maar 1 maal afgetrokken worden van het maandelijkse fiscale inkomen (in het voorbeeld heb je het wel goed weergegeven :o)).
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?