Voor dit soort voorzieningen kun je terecht bij de WVG van je gemeente. Daar kun je een aanvraagformulier krijgen dat je volledig moet invullen en naar de WVG terug moet sturen.
Vervolgens wordt er gekeken of er inderdaad de noodzaak bestaat om een dergelijke voorziening te verstrekken. Afhankelijk van de situatie van je client zal er iemand van het regionale indicatie orgaan aan huis komen of je client mag een bezoek brengen aan een van de vestigingen in de buurt zodat er gelijk een passing kan plaats vinden.
Het RIO/Argonaut zal een indicatie verstrekken aan de gemeente om de voorziening wel of niet te verstrekken.
Het is niet zo dat je zelf erg veel inspraak hebt in wat voor voorziening je precies zult krijgen. Over het algemeen beschikt de gemeente over een pakket waarin een aantal rolstoelen zitten waar de keuze uit gemaakt moet worden. Zelfs over de kleur heb je niet altijd inspraak. Er wordt altijd gezocht naar de meest adequate, goedkoopste oplossing. In het geval dat je zelf toch iets anders wil dat duurder is dan wat de gemeente je aanbiedt kun je altijd in onderhandeling gaan om eventueel zelf het verschil bij te betalen.
De meeste gemeenten rekenen geen eigen bijdrage voor rolstoelen en electrische rolstoelen, maar daar dit per gemeente verschilt is het wel verstandig dit van te voren even na te vragen om nare verrassingen te voorkomen.
Mijn advies is altijd om voor een bezoek te brengen aan het RIO/Argonaut zelf eens hier en daar op internet en ook in medische hulpmiddelen winkels eens goed rond te kijken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Dan kun je zien wat je wel en niet wilt maar ook een idee krijgen van de mogelijkheden. Als aanvrager moet je gewoon weten waar je over praat en wat de mogelijkheden zijn, anders loop je de kans om een voorziening te krijgen die niet aan de verwachtingen voldoet maar waar je wel minstens een jaar of 6 a 7 mee moet samenwerken.
Groetjes
Carolien