Een aanvulling: In de wet BIG wordt omschreven welke handelingen PROFESSIONELE BEROEPSBEOEFENAARS mogen uitvoeren. Dit is inderdaad aan opleiding, wet- en reglegeving gebonden.
De wet heeft geen betrekking op ‘voorbehouden handelingen’ (zo worden handelingen als bij voorbeeld injecteren genoemd) die in de privé-situatie worden uitgevoerd. Denk aan een diabeet die zichzelf insuline injecteert. Deze hoeft niet per se medisch geschoold te zijn.
Hetzelfde geldt voor familieleden/vrienden/etc. die deze handelingen uitvoeren. In principe mag dit, en is de wet BIG niet van toepassing. Maar het moet natuurlijk wel verantwoord gebeuren. Dit wordt echter aan de verantwoordelijkheid van diegene zelf overgelaten.
Kortom: de wet zegt dat jouw vader morfine mag injecteren bij je moeder (en dat zij dit ook zelf mag doen). Je geeft zelf al aan dat je vader daar bijscholing voor nodig heeft. Dit zou eventueel door de thuiszorg of huisarts gedaan kunnen wordne (door het voor te doen, waarna hij het zelf kan gaan uitvoeren).
Ik weet echter niet of dit de ideale oplossing is. Morfine is een opiaat, en kan grote invloed hebben op andere lichaamsfuncties. Verkeerd gebruik of een verkeerde dosering kan dan ook ernstige gevolgen hebben. Het gaat om meer dan de handeling alleen, je moet ook kennis hebben van de complicaties en dan weten hoe te handelen. Medisch geschoolde personen hebben deze kennis en kunnen gemakkelijker ingrijpen indien dit nodig is. Dat is ook één van de redenen dat de wet BIG is opgesteld: de handeling kan iedereen leren, maar er zit veel meer aan vast en daarvoor is vaak een bepaalde opleiding nodig.
Hopelijk ben je hiermee verder geholpen. Ik wens jou en je familie veel sterkte.