http://www.bndestem.nl/binnenland/article1618317.ece?pageNavType=all#reactie
Thuiszorg zwaar in de problemen
door Peter Ullenbroeck
Zaterdag 7 juli 2007 - BREDA - In de thuiszorg dreigen de komende tijd honderden banen geschrapt te worden. De instellingen zeggen met flinke verliezen te draaien omdat veel gemeenten sinds januari minder dan de kostprijs voor thuishulp betalen.
Zie ook:
'Instellingen thuiszorg zijn ook zelf schuldig aan de problemen'
Slideshow image
VORIGE
START
STOP
VOLGENDE
Bij stichting De Markenlanden, die thuiszorg aan drieduizend cliënten aanbiedt in vijftien gemeenten in West-Brabant, staan 230 van de 400 banen op de tocht.
“Wij zitten zwaar in de rode cijfers. Als de gemeenten ons niet tegemoet komen, zullen we de komende maanden ontslag voor deze mensen moeten aanvragen”, stelt algemeen directeur Anton van Mansum.
De problemen zijn een direct gevolg van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Voor die tijd kregen de thuiszorginstellingen hun geld van het rijk, sinds de invoering van de WMO betalen de gemeenten de instellingen.
En dat gebeurt fors onder de prijs, beweert Van Mansum. Veel gemeenten zijn alleen bereid het goedkope tarief (veertien euro per uur) voor de zorg van de thuiswonende oudere te betalen. Voor die prijs wordt zogeheten alphahulp (huishoudelijk werk) geboden.
Van Mansum: “Voorheen bestond maar 25 procent van onze werkzaamheden uit die alphahulp en bestond de rest uit, de duurdere, gekwalificeerde zorg. Nu is dat net andersom.”
Volgens de directeur gebeurt dat niet omdat de cliënten met deze zorg zouden kunnen volstaan, maar omdat de gemeenten anders niet uitkomen met hun budget.
Ook Thuiszorg Breda kent soortgelijke problemen. Directeur Marja Hubert: “Wij denken nog niet aan ontslagen, maar we hebben wel een sociaal plan klaarliggen.”
Datzelfde geldt ook voor Mark en Maasmond dat onder andere thuiszorg aanbiedt in de regio Oosterhout.
Directeur Kees Mulder: “Wij wachten de vakantieperiode nog even af en kijken dan of we tot draconische maatregelen moeten overgaan.”
Uit onderzoek van adviesbureau Deloitte bleek deze week dat het gros van alle thuiszorginstellingen alleen financieel overeind kan blijven, als de gemeenten bereid zijn de prijs voor de thuiszorg te verhogen.
- Vervolg op pagina 2