Zembla richt pijlen op VerzuimReductie

  • Sihirci

    23-03-2012 • 0 reacties

    Onder de titel ‘De verzuimpolitie’ besteedt Zembla vanavond aandacht aan de werkwijze van VerzuimReductie in Hengelo, volgens de actualiteitenrubriek het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland.

    Bedrijfsartsen en arborecht-deskundigen maken zich volgens Zembla zorgen over een ‘wildgroei’ van commerciële verzuimbedrijven, waar managers zonder medische achtergrond bepalen of zieke werknemers terug de werkvloer op kunnen. Ondertussen zou de afstand tot een echte bedrijfsarts voor werknemers steeds groter worden.

    Het programma focust op VerzuimReductie dat naar eigen zeggen de mogelijkheid biedt om kosten van interventies deels te laten vergoeden vanuit het zogenoemde ‘ontdubbelen’ van interventiekosten bij verzekeraars. “Dit simpelweg vanuit een collectieve zorgverzekering die vanuit u als werkgever wordt aangeboden aan uw medewerkers”, luidt het op de website.

    'De verzuimpolitie' wordt om 21.20 uur uitgezonden bij de Vara op Nederland 2.

    http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/zembla-richt-pijlen-op-verzuimreductie.179752.lynkx

  • Sihirci

    Hoop dat jullie ook zullen kijken. Ik ben zeer benieuwd naar de bevindingen.

  • Sihirci

    De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over commerciële verzuimbedrijven die de privacy schenden van zieke werknemers. Aanleiding is een uitzending van televisieprogramma Zembla vanavond.

    SP-Kamerlid Paul Ulenbelt heeft de uitzending al gezien en noemt die ‘mensonterend’, omdat de bedrijven heel diep ingaan op medische situaties als psychische problemen rond zelfmoord en abortussen met een problematische afloop. Volgens Ulenbelt hebben de verzuimbedrijven niet eens het recht werknemers medische vragen te stellen, laat staan die gegevens vervolgens te delen met de werkgever.

    Ook D66, CDA, GroenLinks en PvdA willen opheldering van het kabinet.

    'Bij verzuim is vrijwel altijd sprake van een medische reden. Informatie daarover hoort in handen te zijn van een (bedrijfs)arts en niet van een commercieel bedrijf. Dit schendt fundamentele rechten van mensen', aldus Ulenbelt.

    Gerard Schouw (D66) vindt dat er ‘onmiddellijk een einde moet komen aan privacyschendingen’. Hij wil de wetgeving uitbreiden en vindt dat het College Bescherming Persoonsgegevens boetes moet kunnen opleggen.

    Eddy van Hijum (CDA) denkt ook dat werkgevers zaken die voor de bedrijfsarts zijn bestemd, niet zomaar kunnen uitbesteden aan commerciële bedrijven. Linda Voortman (GroenLinks) benadrukt het belang van een vertrouwensrelatie tussen werknemer en bedrijfsarts. Die is er met de commerciële verzuimbedrijven niet.

    Jeroen Recourt (PvdA) vindt het geen probleem dat specialistische bedrijven worden ingehuurd voor het terugdringen van ziekteverzuim, maar ziet wel een probleem als bedrijven de regels overtreden. Hij vindt dat het CBP beter toegerust moet worden om dat te controleren.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3230176/2012/03/23/Kamer-wil-opheldering-over-verzuimbedrijven.dhtml

  • flopje

    Ik heb het gezien en het is erg als je zo behandeld wordt als je als leek onwetend bent van wat exact je rechten en plichten zijn.

    Een van de idioote dingen die ik hoorde was het voorbeeld van een dat als je bv een gebroken arm hebt je best nog wel wat kan doen.

  • Hanneke1974

    Flopje, met een gebroken arm ben je ook niet ziek. Er is helemaal geen reden om niksend thuis te zitten. Met een gebroken arm kun je prima klusje op bijvoorbeeld kantoor doen of een wandeling maken met een client.

    Het ziekteverzuim rijst de pan uit, dus dat het aangepakt wordt is niet gek. Deze manier is helemaal verkeerd, maar wordt wel in hand gewerkt door de wet poortwachter die voorschrijft dat een werknemer zo snel mogelijk weer de vloer op moet (even simpel gesteld)

    Ziekte hoeft niet altijd tot verzuim te leiden, punt is alleenn dat de administratief medewerker of manager dit niet mag beoordelen.

  • Sihirci

    http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=58656&cHash=d0cd8c783c4141ed6b8a255e8c139ea4

    Hier kan de uitzending worden bekeken en onderaan staat de link naar de vragenlijst van de FNV.

  • wiety

    ik heb er naar gekeken en vind het schandalig hoe er met onse persoons gegevens om worden gegaan en valt wel onder de wet praivicie schending

    als je de werkgever op belt en zecht dat je ziek bent MAG de werkgever NIET eens vragen wat je hebt en je hoeft dat ook niet te vertellen en zn burau op bellen om te zeggen dat je ziek

    bent mag ook NIET vragen wat je hebt laat staan uithoren wat wel gebeurt en door brieven naar de werkgever ik vind het schanalig wat daar gebeurd alleen een arbo arts mag dat weten

    en verteld dat ook niet aan de werkgever want die heeft een beroeps geheim het kan tog niet zo zijn dat onze gegevens zo op straat komen te liggen het is mij nog niet gebeurt maar wek bij een nieuwe wergever die ook zon burau heeft als ik die moet bellen vertel ik alleen dat ik ziek ben en de rest hebben ze niks mee te maken ook de werkgever niet en daar kunnen ze het mee doen ik weet al heel lang dat dit niet mag ook bij een solictatie mag een werkgever NIET vragen of je medice klachten hebt of gezondheids problemen hebt!

    groetje D

  • Hanneke1974

    Vooropgesteld, ik ben het helemaal met zmbla eens dat er teveel innfo gevraagd wordt. Maar ik zie ook de andere kant van het verhaal: er zit nogal verschil in of ziemand zich ziekmeld met een kater of omdat zij net te horen heeft gekregen dat zij borstkanker heeft. Met die kater doe ik niks, met die borstkanker wil ik mijn medewerker graag steunen en als ik kan helpen. Als ik van niks weet kan ik er ook niks mee. En arboartsen zijn zo duur dat wij pas na 4 weken de zieke aanmelden, omdat de kosten anders niet op te brengen zijn. Al die tijd wordt de kankerpatient uit mijn voorbeeld dus niet door de werkgever gesteund.

  • Sihirci

    Een maand geleden heb ik me ziek gemeld met hoge koorts (39.7) benauwdheid en verstopte voorhoofdsholte en bijholten plus de stem kwijt. De tweede maal ziek in zes jaar en ik moest iedere dag terugbellen als ik de volgende dag nog niet beter zou zijn. Ik kan begrijpen dat het verzuim terug gedrongen moet worden maar dat kan toch ook op een waardiger manier.

    Die telefoonkosten hoor ik niemand over terwijl ik vind dat als de zieke zo vaak terug moet bellen dit naar een gratis nummer zou moeten zijn.

  • joke

    Ik denk als een werkgever/leidinggevende een goede relatie heeft met zijn medewerkers dat een medewerker met borstkanker dit ook gewoon zal vertellen aan de leidinggevende. Meestal gaat daar wel een aantal onderzoeken/doktersbezoeken aan vooraf waarvoor de medewerker vrij moet nemen. Zo n bureau heeft gewoon geen enkel recht om werknemers uit te vragen en allerlei dossiers aan te maken. Het ergste is nog dat dit dan ook nog voor allerlei personen is in te zien.

    Je kunt ook gewoon een ziekmelding aannemen en vragen of het probleem langere tijd gaat duren of dat de werknemer denkt dat het met een week wel over zal zijn. Mocht iemand na vier weken nog ziek zijn gewoon doorschakelen naar een arbo arts. In die tijd (ziekmelding naar arboarts) zullen er ook contacten zijn tussen leidinggevende en medewerker. Meestal vertelt een medewerker heus wel wat hij/zij mankeert aan de leidinggevende als het om een ziekte gaat die langere tijd gaat duren.